Vanaf 1 juli 2024 worden grote bedrijven in Nederland verplicht om te rapporteren over de CO2-uitstoot van hun zakelijke mobiliteit en woon-werkverkeer van hun medewerkers. Dit betekent dat HR-directeuren een cruciale rol gaan spelen in het behalen van de CO2-reductiedoelstellingen van hun organisatie.
Maar hoe pak je dit als HR-directeur concreet aan? In deze blogpost bespreken we de kansen die CO2-rapportage biedt voor HR-directeuren en geven we praktische tips om aan de slag te gaan.
1. Maak van CO2-reductie een HR-prioriteit
CO2-reductie is niet alleen een taak voor de milieuafdeling, maar ook voor HR. Door CO2-reductie te integreren in het HR-beleid, kan je een significante impact maken op de ecologische voetafdruk van je organisatie.
2. Betrek medewerkers bij de CO2-rapportage
Medewerkers zijn de sleutel tot succesvolle CO2-reductie. Betrek ze bij de rapportage door ze te informeren over de doelstellingen van de organisatie en door hen te stimuleren om bewuster om te gaan met hun mobiliteit.
3. Bied alternatieven voor fossiele brandstof
Stimuleer het gebruik van duurzame mobiliteitsopties, zoals ov, fietsen of carpoolen. Bied hiervoor passende faciliteiten, zoals fietsvergoedingen of ov-subsidies. Maak elektrisch rijden aantrekkelijker door laadpalen te plaatsen op het werk.
4. Thuiswerken stimuleren
Thuiswerken kan een significante bijdrage leveren aan CO2-reductie. Maak thuiswerken aantrekkelijker door passende regelingen te treffen, zoals een thuiswerkvergoeding of ergonomische thuiswerkplekken.
5. Maak CO2-bewustzijn onderdeel van de bedrijfscultuur
Integreer CO2-bewustzijn in de bedrijfscultuur door bijvoorbeeld workshops te organiseren over duurzame mobiliteit of door interne CO2-competities te organiseren.
CO2-rapportage is niet alleen een verplichting, maar ook een kans om:
- De ecologische voetafdruk van je organisatie te verkleinen.
- De aantrekkelijkheid van je organisatie als werkgever te vergroten.
- De betrokkenheid van medewerkers te verhogen.
- Een gezondere en duurzamere werkomgeving te creëren.
HR-directeuren hebben de sleutel in handen om van CO2-rapportage een succes te maken. Door proactief te handelen en medewerkers te betrekken, kunnen ze een significante bijdrage leveren aan een duurzamere toekomst.
Extra bronnen:
- https://www.sdworx.nl/nl-nl/nieuws/arbeidsrecht/co2-rapportageplicht
- https://www.fleet-mobility.nl/fleet/auto-en-fiscus/2022/12/co2-rapportage-voor-grote-bedrijven-verplicht-per-1-juli-2023/
Door de kansen te pakken en de juiste stappen te zetten, kunnen HR-directeuren van CO2-rapportage een succes maken en een duurzame impact maken op hun organisatie.