AVG 2.0: Privacy bescherming moderne werkplek

Voorbeelden van AVG 2.0: Privacybescherming in de moderne werkplek

De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is van kracht sinds 2018 en heeft een significante impact gehad op de manier waarop organisaties met persoonsgegevens omgaan. De verwachte update van de AVG, genaamd AVG 2.0, zal deze impact naar verwachting nog verder vergroten.

Hier zijn enkele voorbeelden van hoe AVG 2.0 de privacybescherming in de moderne werkplek kan beïnvloeden:

1. Verhoogde transparantie: Organisaties zullen verplicht worden om hun werknemers nog meer transparantie te bieden over hoe hun persoonsgegevens worden verzameld, gebruikt en gedeeld. Dit kan betekenen dat ze gedetailleerde privacyverklaringen moeten opstellen en deze op een toegankelijke manier beschikbaar moeten maken voor werknemers.

2. Strengere regels voor toestemming: Organisaties zullen strengere regels moeten hanteren wanneer ze toestemming vragen voor het verwerken van persoonsgegevens van werknemers. Dit kan betekenen dat ze duidelijker en specifieker moeten zijn over het doel van de gegevensverwerking en dat ze werknemers meer controle moeten geven over hun toestemmingskeuzes.

3. Uitgebreide rechten voor werknemers: Werknemers zullen meer rechten krijgen met betrekking tot hun persoonsgegevens. Dit kan het recht omvatten om hun gegevens in te zien, te corrigeren, te wissen of te beperken, evenals het recht om bezwaar te maken tegen de verwerking van hun gegevens.

4. Verhoogde verantwoordelijkheid voor HR: HR-afdelingen zullen een nog grotere verantwoordelijkheid dragen om te zorgen voor de naleving van de AVG 2.0. Dit kan betekenen dat ze hun processen en procedures moeten aanpassen, trainingen moeten geven aan medewerkers en passende technische en organisatorische maatregelen moeten implementeren.

Naast deze algemene voorbeelden, kunnen er ook specifieke gebieden zijn die worden beïnvloed door AVG 2.0, zoals:

  • Het gebruik van werknemersgegevens voor doeleinden van prestatiebeoordeling of toezicht.
  • Het delen van werknemersgegevens met derden, zoals leveranciers of partners.
  • Het gebruik van sociale media op het werk.
  • Het gebruik van trackingtechnologieën om het werkgedrag van werknemers te monitoren.

Het is belangrijk dat HR-professionals op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom AVG 2.0 en zich voorbereiden op de impact die deze update kan hebben op hun organisatie.

Meer informatie:

Door proactief te zijn en zich te houden aan de regels van AVG 2.0, kunnen organisaties een veilige en privacygevoelige werkomgeving creëren voor al hun medewerkers.

Related Post