ABN AMRO schrapt 2700 banen in Nederland

ABN AMRO schrapt tot 2025 tot 15 procent van het personeelsbestand. Dat betekent verlies van 2700 banen, grotendeels in Nederland. De bank wil gedwongen ontslagen zo veel mogelijk voorkomen.

Ongeveer de helft van de functies moet door natuurlijk verloop of omscholing verdwijnen. Maar er zullen vrijwel zeker ook gedwongen ontslagen vallen. Concrete reorganisatieplannen zijn er nog niet. Maar diverse media melden dat de meeste functies in 2022 zullen verdwijnen.

Eind vorig jaar had de bank zo’n 18.000 mensen in dienst, waarvan 14.800 in Nederland. ABN AMRO is voor 56 procent nog in handen van de Staat. De banenreductie is deel van een bezuinigingsoperatie die 700 miljoen euro moet opleveren.

Persoonlijke bank

Volgens een persbericht over de nieuwe strategie wil ABN AMRO een ‘persoonlijke bank’ zijn die zich richt op Nederland en Noordwest-Europa. De bank gaat zich richten op bankiersdiensten voor vermogende particulieren in Nederland. Maar ook wil ABN AMRO haar leidende posities bij hypotheken en bij bankiersdiensten voor het mkb verder uitbreiden.

Om deze strategie te ondersteunen investeert ABN AMRO rond 300 miljoen euro. Daarbij wordt onder meer de verwerking van opdrachten verder gedigitaliseerd. Ook wil de bank zijn productenportefeuille aanzienlijk stroomlijnen. ‘Hierdoor kan de bank toe met minder personeel dan nu’, aldus de dit jaar aangetreden bestuursvoorzitter Robert Swaak in het FD.

‘Knoop in je maag’

‘ABN AMRO moet een grote inspanning leveren om personeel dat door de aangekondigde reorganisatie zijn baan verliest aan ander werk te helpen.’ Dat zeggen CNV en De Unie. ‘Het zijn grote getallen. Veel mensen zullen vandaag met een knoop in hun maag aan het werk gaan’, zegt onderhandelaar Aletta Bulsink van CNV Vakmensen. Ze vertrouwt erop dat de bank zijn verantwoordelijkheid neemt. Volgens Bulsink kan het helpen dat ABN AMRO nog grotendeels in handen is van de Staat en daarmee een voorbeeldfunctie heeft.

Het huidige sociaal plan loopt tot 1 januari 2022. Het CNV wil dat het sociaal plan wordt verlengd voor de duur van de reorganisatie. De Unie wil liever een nieuw sociaal plan afspreken zolang de reorganisatie loopt. De Unie is niet verrast over de digitaliseringsslag die ABN AMRO wil maken. Volgens deze bond gebert dat bij steeds meer bedrijven in de financiële sector. ‘Je hoopt altijd op minder’, aldus belangenbehartiger Herma Pethke van De Unie. ‘Zeker zo kort voor kerst. Het is gewoon geen fijne mededeling. Maar het verbaast ons niet.’

Dividend uitkeren

Elders in Noordwest-Europa mikt ABN AMRO op een groter marktaandeel in nichemarkten. Alles bij elkaar moet dat leiden tot een rendement op eigen vermogen van 8 procent in 2024. Het langetermijndoel van ABN AMRO blijft een rendement van 10 procent bij een wat stijgende rente. De bank streeft naar een kernkapitaal van 13 procent, minimaal volgens Basel IV-afspraken. Ook wil ABN AMRO graag weer dividend uitkeren.

Duurzaam hoofdkantoor

ABN AMRO verkoopt zijn hoofdkantoor aan de Amsterdamse Zuidas. De bank huurt daarna een deel van de kantoorruimte weer terug. Die sale and leasebackconstructie levert ABN boekwinst op. Het voormalige hoofdkantoor aan de Foppingadreef in Amsterdam Zuidoost wordt heringericht op zeer energiezuinig en duurzaam verbruik. Medewerkers zullen minstens een deel van hun werkweek thuis werken. Hoeveel bankkantoren zullen verdwijnen, is nog onduidelijk.

Related Post